logo mentaletraining
logo mentaletraining
logo mentaletraining

Geheugentraining

Onze grijze cellen zijn vlijtige werkers maar je moet ze wel duidelijk laten weten wat ze moeten doen. Als we dat doen is ons geheugen fenomenaal.

Het is duidelijk dat een sterk signaal verder in ons geheugen komt en langer blijft zitten dan een zwak signaal. De vraag is : hoe krijgen we een sterk signaal.

Heel gemakkelijk. We krijgen een sterk signaal door AANDACHT, focus . Dit doen we met onze vijf ZINTUIGEN (zicht, gehoor, tast, reuk en smaak).
Als je van iemand de naam wil onthouden moet je hem met zoveel mogelijk zintuigen waarnemen.
Stel je maakt kennis met Marie van Leeuwen : je geeft haar een ferme hand en ziet in gedachte een Mariabeeld niet met het kindje Jezus, maar met een leeuw in de armen , haar parfum associeer je met de zware kattenlucht van een leeuw. Haar stevige hand is een leeuwenklauw. Je prent dat goed in op dat moment.
Als je haar de volgende keer ziet en je ruikt haar parfum, dan komt het Mariabeeld met kindje Leeuw als vanzelf omhoog : Aha, Marie van Leeuwen.

Een rijtje woorden leren.
Breng de woorden in verband met elkaar door een absurd en kleurrijk verhaal ervan te maken.
De negen planeten : Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

De Zon is heel heet. Enkele geleerden wilden weten hoe heet wel niet en bouwden een kwikthermometer op MERCURIUS (mercury = kwik). Toen alles was aangesloten en aangezet begon het kwik te stijgen en stijgen. Plots ontplofte de onderkant en de thermometer vloog als een raket omhoog. Een knappe dame lag te zonnebaden op de 2e planeet VENUS en zag alles gebeuren. De kwikraket vloog over haar heen en belande op de 3e planeet, de AARDE, en boorde zich in je eigen achtertuin. Politie, brandweer en ambulances erbij, wie kon dat weer helpen verwijderen. Je vader dacht een goed idee te hebben. We halen de oorlogsgod MARS erbij. Die woont op de 4e planeet en heeft dit zo gefikst. Mars erbij en puffen en helemaal rood worden, maar geen beweging. Toen dacht ik , ik weet een hele grote ! De 5e planeet JUPITER ! Daar kwam hij aanstampen, met twee vingers trok hij de thermometer eruit en zwaaide het ons zonnestelsel uit. Voor zo'n reus was hij wel raar gekleed. Een piepkleine jeans-rafel-broekje en krappe t-shirt zonder mouwen en je kon zo z'n navel zien. En dan die roze slippers. En daar ging hij weer. Op de achterkant van zijn t-shirt stond S.U.N. SATURNUS, URANUS, NEPTUNUS. Omvallen van het lachen, want hij sleepte een piepklein vuilnisbakkenhondje achter zich aan, dat was PLUTO.

Dit lijkt lang, maar we maken er vanzelf een filmpje van en dan is het secondenwerk.