logo mentaletraining
logo mentaletraining
logo mentaletraining

Snellezen

Een gereedschap dat zeer nuttig is, is het snellezen. Je leessnelheid kan met gemak van 250 naar 800 woorden en meer per minuut. Het is jammer dat we dit niet al op de basisschool leerden. Ik zal in het kort aangeven wat de hoofdpunten zijn:

  1. Een aanwijzer gebruiken (bv je vinger). Als je leest kijk je vaak terug op al gelezen woorden / tekst. Door bewust je vinger te volgen richt je je aandacht op de regel die je aan het lezen bent. Je kijkt niet meer terug op wat je al gelezen hebt. Daardoor verhoog je je leessnelheid. Je vinger dient dan als een magneet voor je ogen

  2. Niet met de tekst meepraten (subvocaliseren). Hardop lezen gaat veel langzamer dan wanneer je alleen met je ogen leest. Door de lage leessnelheid dwalen je hersenen intussen af naar andere werkzaamheden. Je moet dus niet meepraten. Hierdoor kan je leessnelheid omhoog. Je hersenen dwalen niet af en hebben alleen tijd om met de tekst bezig te zijn. Hierdoor onthoud je ook beter wat je leest. Beweeg je wijzer steeds een beetje vlugger van links naar rechts en naar beneden totdat je een ongeveer dubbele snelheid van lezen hebt bereikt. Je brein en je ogen kunnen het zeker aan.

  3. Beweeg de aanwijzer dan met een vast ritme (desnoods indien nodig meermalen over een onbegrepen regel). Je komt na oefening dan in alfa (zie alfatraining). Dan neem je meer en sneller op.

  4. Vergroten van de aantal woorden die je per keer opneemt als je over een regel leest (vergroting vd fixatie). De opgenomen woordgroepen worden dan groter. Dan stoppen je ogen bv 3 keer in een regel in plaats van 10 keer. Ook dit geeft tijdwinst.

  5. Doelstellen. Vraag je voor het lezen af waarom je dit boek leest, wat je ervan wilt leren. Je hersenen stellen zich dan vanzelf scherp op die vragen. Je aandacht wordt beter gericht. Blader eerst een keer door het boek. Kijk naar de inhoudsopgave.

  6. Oefenen. In het vervolg elke keer als je leest, deze punten in gedachte houden. Je zult merken dat je in een paar weken zeker een stuk sneller leest.